0

Kroasane

Share

Sastojci:

  • 600ml mlake vode
  • 1 kašika šećera
  • 40g svežeg ili 10g suvog kvasca
  • 50ml ulja
  • 1-2 kašike soli
  • 375g margarina
  • oko 1kg brašna
  • 1 jaje za premazivanje

Nadev: po želji

Priprema:

Margarin staviti u zamrzivač. U posudu sipati vodu,dodati śećer,kvasac i jednu kašiku brašna,sve žicom izmešati . Dodati još malo brašna i opet dobro izmešati. Dodati zatim so ( jedna kašika je dovoljna za slatke,dve za slane),ulje (polovinu). Sve lepo sjediniti pa dodavati postepeno brašno. Brašno dodajemo sve dok testonje postane tvrdje,i može da se mesi. Umešeno testo prebacimo na radnu površinu,i prelijemo ostatkom ulja. Mesimo sve dok se ulje potpuno ne ugradi u testo. Pospemo brašno po stolu,pa testo podelimo na 16 delova. Svaki deo oblikujemo u lopticu,prekrijemo krpom i ostavimo 30minuta da odstoji. Svaku lopticu razvučemo na prečnik 20cm. Redjamo jufka-margarin sve dok ne utrošimo 15 loptica,na zadnju ne ide ništa. Razvučemo testo od sredine na krajevima,okrenemo na drugu stranu donju,još malo razvučemo i filujemo po želji. Mogu se jesti i prazne. Ostavimo da nadodju jos 30 minuta (na hladnom),premažemo jajetom. Peći oko 25 minuta,ili do željene boje.

Ja sam moje filovala kremom.